Kliché 1 “Alting har en mening”

 

For en del kan det nok føles trøsterigt –

Men det giver en antydning af, at der er en verdensorden som har bestemt, at alt sker af en magisk, vag grund. Det bliver jo som en hån at sige til nogen, der har oplevet noget svært, at ”alt har en mening”. Det bliver vældigt krævende og skyldbelagt at tænke, at det er rigtigt at føle på en bestemt måde og forkert at føle på en anden.

 Alt har ikke en mening. Visse ting, der sker, er helt meningsløse. Og det er vigtigt at tillade sig selv at føle præcis sådan som det er. Efterhånden kan man måske begynde at tænke over hvordan man kan finde en ny mening ud fra tilværelsen, sådan som den nu ser ud. Men det er en helt anden tilgang. Personligt tror jeg, at ”alt har en mening” er en efterrationalisering. Ikke altid, men ganske ofte kan man jo bagefter se, at barske perioder også førte til noget godt.

 

Forfatter: Birgit Berggrensson

Jeg er cand.theol. fra Københavns Universitet i 2009 og siden 2011 præst i Den danske kirke i Småland. Jeg er desuden cand.ling.merc. i tysk og engelsk fra Handelshøjskolen i København i 1978 og har været lektor og uddannelsesleder for internationale studier på Niels Brock fra 1980 til 2003 og har arbejdet som projektleder i flere EU projekter i Ungarn og Kroation i årene 1990 til 2004. I januar 2017 udkom min bog "Vend det om" som er en debatbog om rettigheder og næstekærlighed - to modsætninger, som ikke kan forenes. I bogen argumenterer jeg for, at vi mennesker ingen rettigheder har, og foreslår, at man i stedet skal se på det indhold i rettighedstænkningen, som måske kan være berettiget nok. Hvert emne i bogen præsenteres med et eventyr eller en fortælling som indledning, der skal få læseren til at tænke over problematikken - på samme måde som Jesus fik sine tilhørere til at tænke over et problem ved hjælp af lignelser.